(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Anotatsiya: DNK replikatsiyasi yarim konservativ hisoblanadi. Qoʻsh spiralning har bir zanjiri oʻziga komplementar yangi zanjir sintez qilish uchun andoza boʻlib xizmat qiladi. Yangi DNK DNK polimerazalari deb nomlangan fermentlar ishtirokida sintezlanadi, buning uchun unga praymer talab qilinadi va 5ʼ oxirdan 3ʼ oxiri yoʻnalishida sintezlanadi.DNK replikatsiyasi davomida bitta yangi zanjir (yetakchi zanjir) uzluksiz sintezlanadi. Ikkinchi zanjir esa (orqada qoluvchi zanjir) kichik boʻlaklardan sintezlanadi.DNK replikatsiyasiga DNK polimerazalardan tashqari boshqa fermentlar ham talab qilinadi, bular DNK praymaza, DNK helikaza, DNK ligaza va topoizomerazalardir.