(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Аннатация: Ушбу мақола банкларнинг кредит портфелини ривожлантириш бўйича назарий ва амалий жиҳатларни ўрганишга бағишланган. Мақолада кредит портфелининг иқтисодий самарадорлиги, рискларни бошқаришнинг замонавий усуллари ҳамда технологик ёндашувлар таҳлил қилинган. Банк фаолиятининг барқарорлигини таъминлаш учун кредит портфелини диверсификация қилиш, рақамли технологияларни жорий этиш ва ички назоратни кучайтириш зарурати кўрсатиб ўтилган. Тадқиқот натижалари кредитлаш амалиётини такомиллаштириш ва банкларнинг умумий рентабеллигини оширишга қаратилган тавсияларни ўз ичига олади. Мазкур мақола молиявий сектор вакиллари, тадқиқотчилар ва қарор қабул қилувчилар учун фойдали бўлади. Аннотация: Данная статья посвящена исследованию теоретических и практических аспектов развития кредитного портфеля банков. В статье анализируется экономическая эффективность кредитного портфеля, современные методы управления рисками и технологические подходы. В целях обеспечения стабильности деятельности банка показана необходимость диверсификации кредитного портфеля, внедрения цифровых технологий и усиления внутреннего контроля. Результаты исследования включают рекомендации, направленные на совершенствование практики кредитования и повышение общей доходности банков. Данная статья будет полезна представителям финансового сектора, исследователям и лицам, принимающим решения. Abstract: This article is devoted to the study of theoretical and practical aspects of the development of the credit portfolio of banks. The article analyzes the economic efficiency of the loan portfolio, modern methods of risk management, and technological approaches. In order to ensure the stability of the bank's activities, the need to diversify the loan portfolio, introduce digital technologies and strengthen internal control has been shown. The results of the research include recommendations aimed at improving lending practices and increasing the overall profitability of banks. This article will be useful for representatives of the financial sector, researchers and decision makers.