(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya: Mazkur tadqiqotda Movarounnahrda Shayboniylar hukmronligining o‘rnatilishi jarayoni tarixiy manbalar va ilmiy adabiyotlar asosida tahlil qilinadi. Shayboniylar sulolasining siyosiy, harbiy va iqtisodiy faoliyati Movarounnahr tarixidagi muhim bosqichlardan biri bo‘lib, u mintaqa taraqqiyotiga salmoqli ta’sir ko‘rsatgan. Tadqiqotda Shayboniylarning hukmronlikka kelish sabablari, ularning boshqaruv tizimi, qo‘shni davlatlar bilan munosabatlari va bu jarayonning umumiy ahamiyati yoritiladi. Аннотация: В данном исследовании анализируется процесс установления власти Шайбанидов в Мавераннахре на основе исторических источников и научной литературы. Политическая, военная и экономическая деятельность династии Шайбанидов является одним из важнейших этапов в истории Мавераннахра, оказав значительное влияние на развитие региона. В исследовании рассматриваются причины прихода Шайбанидов к власти, их система управления, отношения с соседними государствами и общее значение этого процесса. Annotation: This study analyzes the process of establishing Shaybanid rule in Movarounnahr based on historical sources and scholarly literature. The political, military, and economic activities of the Shaybanid dynasty represent a significant phase in the history of Movarounnahr, greatly influencing the region’s development. The study examines the reasons behind the Shaybanids‘ rise to power, their governance system, relations with neighboring states, and the overall importance of this process.