(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Abstract : The role of language ideology in shaping public policy examines how beliefs about language influence political decisions and societal norms. This analysis explores the interplay between language use, power dynamics, and identity within various contexts, including education, immigration, and national identity. It highlights how dominant language ideologies can marginalize minority languages, impact social integration, and determine access to resources. Additionally, the study investigates advocacy efforts and policymaking processes that reflect or challenge prevailing language ideologies, emphasizing the significance of language choice in public discourse and policy outcomes. By analyzing these interactions, the theme reveals the transformative power of language in governing society and shaping collective values. Annotatsiya: Til mafkurasining davlat siyosatini shakllantirishdagi roli til haqidagi e'tiqodlarning siyosiy qarorlar va jamiyat normalariga qanday ta'sir qilishini o'rganadi. Ushbu tahlil turli kontekstlarda, jumladan, ta'lim, immigratsiya va milliy o'ziga xoslikdagi tildan foydalanish, kuch dinamikasi va o'ziga xoslik o'rtasidagi o'zaro bog'liqlikni o'rganadi. U qanday qilib hukmron til mafkuralari ozchilik tillarini chetga surib qo'yishi, ijtimoiy integratsiyaga ta'sir qilishi va resurslarga kirishni aniqlashi mumkinligini ta'kidlaydi. Bundan tashqari, tadqiqot hukmron til mafkuralarini aks ettiruvchi yoki shubha ostiga qo'yadigan targ'ibot harakatlari va siyosatni ishlab chiqish jarayonlarini o'rganadi, ommaviy nutq va siyosat natijalarida til tanlashning ahamiyatini ta'kidlaydi. Ushbu o‘zaro ta’sirlarni tahlil qilib, mavzu jamiyatni boshqarish va jamoaviy qadriyatlarni shakllantirishda tilning o‘zgartiruvchi kuchini ochib beradi.