(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
O‘zgaruvchan massali nuqtani (kosmik apparatning (KA) massalar markazi) massalari va ( ) bo‘lgan ikkita tortish markazlari gravitatsion maydonidagi harakatini ko‘rib chiqamiz. Qulaylik uchun bu markazlarni mos ravishda Yer va Oy dеb nomlaymiz. Bunda massasi bo‘lgan nuqta tortish markazlarining harakatiga ta’sir ko‘rsatmaydi hamda Oy Yer atrofida doiraviy orbita bo‘ylab harakat qiladi dеb qaraymiz.