(untitled) (Ta’limning zamonaviy transformatsiyasi, 2024)
Annotatsiya. Imom Moturidiyning "Ta’vilot al-Qur’on" asarida Qur'on oyatlari uchun turli sabablarga oid rivoyatlar keltirilgan. Ushbu asarda, ko‘plab oyatlar uchun bir necha turli sabablarga oid rivoyatlar mavjud bo‘lib, ba'zilarida u ikkita, ba'zilarida esa uch, to‘rt yoki hattoki beshta rivoyatni taqdim etgan. Masalan, Baqara surasidagi oyatlar, Niso surasidagi bir nechta oyatlar va boshqa ko‘plab oyatlar uchun farqli sabablarga oid rivoyatlar naql qilingan. Moturidiy bu rivoyatlar yordamida oyatlarning ma’nolari va tushunilishiga oid ijtimoiy-siyosiy kontekstlarni taqdim etgan. Bu asar Qur’onni tahlil qilishda, tafsirlashda va sababi nuzulni tushunishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi.