QORAQOLPOG’ISTON TUPROQ IQLIM SHAROITIDA SARIMSOQ PIYOZNING NAVLARINI KO’PAYTIRISH (Ustozlar uchun, 2024)
ANNOTATSIYA. Nav o’simlikning biologik xususiyati va ma’lum bir iqlimmintaqasida yetishtirishni ta’minlaydi. Navlarni o’z hududidan boshqa hududlardayetishtirish esa o’sha shaoitda uning chidamliligini orttiradi. Sabzavot ekinlaridan yuqoriva sifatli mahsulot olishni nav aniqlaydi. Hosildor va tovarbopligi yuqori navlarniiqlimlashtirish orqali samarali natijalar olinadi. Doimiy ravishda navlar almashinuviniolib borish bo’lsa qishloq xo’jaligida samaradorlikning yuqori bo’lishiga olib keladi.Olimlarning fikricha, eski navlarga nisbatan hosildorlik 10-30 % ga ko’p bo’lishaniqlangan.