PASTERELLA SEROTIPLARINI SEROLOGIK REAKSIYALAR YORDAMIDA ANIQLASH (Ustozlar uchun, 2024)
Annotatsiya: Pasterella shtammlarini serologic tipizasiya qilish uchun bir vaqtning o‘zida serologik reaksiyalardan agar gelidagi prisipitasiya reaksiyasi va agllyutinatsiya reaksiyasini qo‘llash maqsadga muvofiqdir. Olingan natijalarni taqqoslash natijasida tekshirilayotgan shtammlarning serologik mansubligi to‘g‘risida ishonchliroq xulosalar chiqarish imkonini berdi. Shu bilan birga bilvosita gemagglyutinatsiya reaksiyasi qo‘llanildi va antigen sifatida sensibilizatsiyalangan “O” guruhli odam eritrotsitlaridan foydalanildi. Ammo shuni ta’kidlash joizki doimiy “O” guruhli odam eritrositlarini olishdagi qiyinchiliklar uni boshqa reaksiyalar bilan parallel ravishda o‘rganishda qiyinchiliklar mavjud.