QASHQADARYO VILOYATINING CHO‘L HUDUDIDA JOYLASHGAN QIZIL ZOTLI QORAMOLLARDA TRIXOFITIYA KASALLIGINI KELIB CHIQISH SABABLARI (Ustozlar uchun, 2024)
Maqola Qashqadaryo viloyatining cho’l xududida joylashgan qizil zotliqoramollarda trixofitiya kasalligini kelib chiqish sabablari va uni bartaraf etish uchun tavsiyalarberishga bag’ishlangan bo’lsa, hayvonlarning 5 foizida zamburug’, 3 foizida tellerioz va ularningtashuvchisi piroplazmoz tarqatishi aniqlangan. Aniqlanishicha, Kasbi tumanidagi “Yurt risqi”MChJ fermer xo‘jaligidagi 400 bosh qoramolning 4,5 foizi trixofitiya, buzoqlarda 2,5 foizipiroplazmoz bilan kasallangan. Undan tashqari qonning biokimyoviy ko’rsatgichlari asosidakasalliklarni erta aniqlash hamda sifatli davolash samarasi ko’zda tutilgan.