БАНК МИЖОЗЛАРИНИНГ КРЕДИТ ОЛИШ ЛАЁҚАТЛИЛИГИНИ БЕЛГИЛОВЧИ ОМИЛЛАР: Джураев К.Т. (Ustozlar uchun, 2024)
Мижознинг кредитга лаёқатлилиги деганда қарз олувчининг олган қарзини (асосий карзи ва унинг фоизини) тўла ва ўз вақтида қайтара олиш қобилиятини тушунамиз. Жаҳон ва мамлакатимиз банк амалиётида мижознинг кредитга лаёқатлилигини белгиловчи куйидаги мезонлар ўрнатилган: маблағни қарз олиш кобилияти; жорий фаолият давомида қарзни узиш учун маблағ ишлаб топиш қобилияти; мижоз капитали; кредитнинг таъминланганлиги; кредит операциясини бажариш чоғидаги шароитлар; қарз олувчи фаолиятининг қонуний жиҳатларини назорат қилиш даражаси.