OʼSMIRLARDA XAVOTIRLANISH HISSI NAMOYON BOʼLISHINING PSIXOLOGIK OMILLARI (Ustozlar uchun, 2024)
ANNOTATSIYA O’smir yoshidagi bolalar balki har qanday shaxsda o’zi kutayotgan kutilmalarining natijasi ijobiy yakun bilan tugamasligini bilgan shaxslarda xavotirlanish hissi paydo bo’lib, bu jaroyon jiddiylashgan sari ularning xavotirlanish darajasi ortib boradi. O’smir yoshidagi o’g’il-qizlarda xavotirlanish hissining paydo bo’lishiga din omillarning o’rni ham alohida ahamiyat kasb etadi. Sababi bizning jamiyatimizda diniy omillar yashash turmush tarzimizga singib ketganki ularning ko’rinishlarini payqash qiyin emas. Chunki din har bir shaxsni yaxshilikka, ezgu amallarni qilishga, o’z xatti-harakatini nazorat qilishlikka chaqirish bilan bir qatorda, insonni mushkul vaziyatlarda sabr qilishga, noumid bo’lmaslikka, yaratganda faqat afzalini so’rashlikka hidoyat qiladi. O’smir birorta faoliyatga kirishar ekan uni egallagan dunyoviy hamda diniy bilimi uni salbiy harakat qilishdan qaytarib turadi, agar uni amalga oshirib qo’ysa uni bu bezovtalik hissi tark etmay unga qayta-qayta eslatib turadi. Vaqt o’tgan sari bu hislar darajasi ortib xavotirlik hissini ortib borishiga sabab bo’ladi.