MAHMUDXO‘JA BEHBUDIY MA’RIFATPARVARLIK HAQIDAGI QARASHLARINING MILLIY TA’LIM TIZIMINI ISLOH QILISHDAGI ILMIY–AMALIY AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2024)
Ushbu maqolada Mahmudxo‘ja Behbudiy Turkisgon xalqi uchun «XX asr tongidan yangicha yashamoqni vujudga keltirish usullarini» izlashga, bu usullardan birinchisi sifatida mavjud ta’lim tizimini isloh qilib, o‘qitishning yangi (jadidcha) mazmunga ega bo‘lgan shaklini joriy qilishni hamda asosiy maqsadi sifatida o‘ziga xos bo‘lgan “ma’rifatparvar jamiyatni” yaratishdan iborat ekanligini ko‘rsatib o‘tadi. Shu nuqtai nazardan Mahmudxo‘ja Behbudiy maqsadga erishish uchun, avvalo, ta’lim-tarbiya sohasida islohot o‘tkazish, uni yangi davr ehtiyojlariga muvofiqlashtirish lozimligi yoritilib o‘tilgan.