XX ASR 50-YILLARDA XALQ TA’LIM TIZIMIDA XOTIN-QIZLARNING ULUSHI (SAMARQAND HUDUDI MISOLIDA) (Ustozlar uchun, 2024)
Annotatsiya. Ushbu maqolada XX asrning 50-yillarda O‘zbekiston xalq ta’lim tizimini holati, ushbu sohada amalga oshirilgan ishlarni Samarqand viloyati hududi misolida ko‘rib chiqilgan. Ushbu davrda Samarqand hududi xotin-qizlarning xalq ta’limi sohasiga qamrab olinishida ba’zi bir muammolar vujudga kelganligi, hukumatning maktablarni moddiy ahvoliga dastlabki davrda e’tibori sustligi muammolarni vujudga keltirgan. O‘zbekiston hududi bo‘yicha mahalliy qizlarning maktablardan ketib qolishi holati, ayniqsa Samarqand, Andijon, Farg‘ona viloyatlarida g‘oyatda avj olgan. Samarqand viloyatdagi bir qator tumanlarda ham qizlarini maktabga borishga ruxsat berilmaslik, bundan tashqari, voyaga yetmagan qizlarni erta turmushga berish holatlari tez-tez uchrab turgan Maqolada shunday holatlar va xotin-qizlarni ta’limga jalb qilish, hamda xotin-qizlarni ta’lim sohasiga ulushini oshirishdagi muammolar tahlil qilingan.