(V2V), (V2X), (V2R) PROTOKOLLARINI ISHLAB CHIQISHNI NAZARIY ASOSLARI (Ustozlar uchun, 2024)
Ushbu maqolada zamonaviy transport tizimlarida qo‘llaniladigan V2V (Vehicle-to-Vehicle), V2X (Vehicle-to-Everything), va V2R (Vehicle-to-Roadside) protokollarini ishlab chiqish va ularning samaradorligini oshirish uchun zarur bo‘lgan nazariy asoslar, matematik modellar va optimallashtirish usullari tahlil qilinadi. V2V tarmog‘ida kechikishni minimallashtirish uchun uzatish tezligini optimal darajaga yetkazish yondashuvi ishlab chiqildi. V2X tarmog‘ida resurs taqsimlashni optimallashtirish uchun Lagrange multiplikatorlar usulidan foydalanildi, bu esa tarmoqning umumiy samaradorligini oshirishga yordam berdi. V2R tarmog‘ida shifrlash algoritmlarini optimallashtirish orqali xavfsizlik va samaradorlik darajasi sezilarli darajada oshirildi. Ushbu tadqiqotning natijalari V2V, V2X, va V2R protokollarini zamonaviy transport tizimlarida samarali qo‘llash va ularning xavfsizlik darajasini oshirish uchun zarur bo‘lgan yechimlarni taklif etadi.