15-16 YOSHLI QIZLARNING JISMONIY RIVOJLANISHINING YOSHGA BOG‘LIQ XUSUSIYATLARI. (Ustozlar uchun, 2024)
ushbu maqola 15-16 yoshli qizlarning jismoniy rivojlanishining yoshga bog’liq xususiyatlariga bag'ishlangan bo‘lib, qizlarning ushbu davrdagi fiziologik, anatomik va psixologik o‘zgarishlarini o‘rganadi. 15-16 yoshda qizlarning organizmida jinsiy rivojlanishning ikkinchi bosqichi boshlanib, ko‘krak bezlarining rivojlanishi, hayz ko‘rish tartibining yuzaga kelishi va suyak tizimining oxirgi o‘sishi kabi jarayonlar yuzaga keladi. Ushbu yoshda jismoniy faollik va sport bilan shug'ullanishning ahamiyati ham kattadir, chunki bu nafaqat jismoniy rivojlanishni, balki psixologik va emotsional holatni yaxshilashga yordam beradi. Maqolada shuningdek, qizlarning o‘z-o‘zini anglash, emotsional o‘zgarishlar va sotsial rivojlanishidagi muhim bosqichlar ham ko‘rib chiqiladi. 15-16 yoshdagi jismoniy rivojlanish qizlarning sog'lig'ini saqlash, o‘ziga bo‘lgan ishonchini oshirish va jamiyatda o‘z o‘rnini topishga yordam beradi