SAKROVCHANLIK, SAKRASH CHIDAMKORLIGI VA ULARNING SPORT AMALIYOTIDAGI O‘RNI. (Ustozlar uchun, 2024)
Ushbu maqolada sakrovchanlik va sakrash chidamkorligining sport amaliyotidagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Sakrovchanlik - bu insonning stress va qiyinchiliklarga qarshi turish, ruhiy barqarorlikni saqlash qobiliyati bo‘lib, sportchilarning musobaqalar paytidagi psixologik chidamliligini oshiradi. Sakrash chidamkorligi esa organizmning uzoq muddat davomida og’ir jismoniy yuklarni bajarish qobiliyatini anglatadi va sportchilarga yuqori intensiv mashqlarni davom ettirish imkoniyatini yaratadi. Maqolada bu ikki omilning sportdagi o‘rni, ularning bir-biriga ta’siri va rivojlantirish usullari haqida so‘z boradi. Sportchilarning muvaffaqiyatga erishishi uchun nafaqat jismoniy, balki ruhiy chidamlilik ham muhim ahamiyatga ega ekanligi ko‘rsatilgan. Sakrovchanlikni oshirish uchun psixologik texnikalar, sakrash chidamkorligini rivojlantirish uchun esa jismoniy mashqlar tavsiya etilgan. Maqola sportchilar va umumiy jismoniy faoliyatni amalga oshiruvchilar uchun qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi.