Tasodifiy sonlar algoritmlarining asosiy turlari va ularning amalga oshirilishi (Ustozlar uchun, 2024)
Mazkur maqolada tasodifiy sonlar algoritmlarining asosiy turlari va ularning amaliyotda qanday amalga oshirilishi tahlil qilinadi. Tasodifiy sonlar, ko'plab sohalarda, jumladan, statistik tahlil, kriptografiya, simulyatsiya va ma'lumotlar tahlili kabi sohalarda keng qo'llaniladi. Maqolada, dastlab, tasodifiy sonlarning matematik asoslari va ularga qo‘yiladigan talablar keltirilgan. So‘ngra, tasodifiy sonlar generatsiyasining turli usullari, masalan, lineer kongruensiya metodlari, Mersenne Twister algoritmi, va boshqa pseudotasodifiy sonlar generatorlari tahlil qilinadi. Shuningdek, tasodifiy sonlarning sifatini tekshirish uchun qo‘llaniladigan testlar va ularning samaradorligi haqida ma'lumotlar beriladi.