(untitled) (Ustozlar uchun, 2024)
Аннотатсия: мақолада чорвачилик комплекслари ва фермаларда ишловчи ишчиларнинг саломатлик ҳолати, касалликлар тарқалишининг ёш ва иш стажга хос хусусиятларини ўрганилди, турли йўналишда чорвачилик билан шуғулланувчи жами 70 та ишчиларнинг тиббий ёрдамга мурожатлари ва даврий тиббий кўриклари маълумотларини ўз ичига олади. Ишчиларининг касалланишлари орасида нафас азолари, аллергик, скелет-мушак системаси, юқумли касалликлари етакчи ўринни эгаллаганлиги кўрсатиб ўтилган. Мақолани хулоса қисмида турли касалликлар синфларини ривожланиш хавфининг ёш ва иш стажи давомийлигига боғлиқ ҳолда башорат қилиш энг самарали профилактик чора-тадбирлар ишлаб чиқиш имконини яратади.