(untitled) (Ustozlar uchun, 2024)
Зарафшон вохасида жойлашган Самарқанд беклиги Бухоро амирлигининг мухим сиёсий, иқтисодий ва маданий марказларидан бири саналган. Бу вилоят ӯзининг ажойиб табиати, ҳосилдор ерлари ва гӯзал боғ-роғлари билан ажралиб турган. Самарқанд беклиги маъмурий-ҳудудий жиҳатдан туманлардан иборат бӯлиб, манбаларда уларнинг сони ва номлари тӯғрисида турлича маълумотлар берилади. Масалан, Абу Тоҳирхӯжанинг "Самария" асарида, бекликнинг Шовдор, Анҳор, Суғуди Калон, Офаринкент ва Кобут каби туманлари тилга олинган.[1] [1] Абу Тохирхожа Самаркандий. Самария. Ахмад Ибн Махмуд Бухорий. Муъин ал-фукаро. Тарихий Муллазода (Бухоро мозорлари зикри). - Т.: Янги аср авлоди, 2009. - Б. 120-121.