(untitled) (Ustozlar uchun, 2024)
Qovoq va qovoqcha navlari ko‘plab mo‘tadil va subtropik mintaqalarda yetishtiriladi va butun dunyo bo‘ylab sabzavot,c poliz ekinlari orasida iqtisodiy ahamiyatga ega hisoblanadi. Ushbu maqolada Xorazm vohasi iqlimi, tabiati va ekologik sharoitida qovoqcha navlarini unuvchanligini o‘rganish bo‘yicha tadqiqot natijalari keltirilgan. Tadqiqot davri 25-aprelda, 70 ko‘chat qalinlikda ekilgan, mineral o‘g‘itlar me’yori N-150, P-120, K-90 kg/ga qo‘llanilib, Drakosha, Skvorushka, Dyadya Fyodor, Sukesha, Zolotinka, Belogor, Aral, Saduman Gribovskiy-37, va Iskandar navlarining unuvchanlik ko‘rsatkichlari tahlil qilindi. Tadqiqot davrida olingan natijalarga ko‘ra, turli qovoqcha navlarining morfologik, biologik xususiyatlariga asosan biometrik ko‘rsatkichlari rivojlanishida tafovut kuzatildi.