(untitled) (Ustozlar uchun, 2024)
Statistika fani iqtisodiyotning barcha tarmoqlari bilan chambarchas bog‘liq bo‘lib, turli iqtisodiy jarayonlar, ko‘rsatkichlar va tahlillarni o‘lchash va tahlil qilishda zarur vosita hisoblanadi. Statistik ma’lumotlar orqali iqtisodiy qarorlar qabul qilinadi, bozorlar tahlil qilinadi va prognozlar tuziladi. Shuning uchun statistikani iqtisodiyotning ajralmas qismi sifatida qarash mumkin.Statistika fani uchun umumiy xos bo`lgan xususiyatlarni statistikaning umumiy nazariyasi o‘rganadi. Agar statistika tarixi shu fanning kelib chiqishi, shakllanishi, tashkil topishi, uning rivojlanish bosqichlarini batafsil o‘rgatsa,matematik statistika esa tarmoqlararo balanslarni tuzish, korrelyatsion-regression tahlil usullarini qo`llash, ko‘p variantli bashoratlarni tuzish yo‘llarini o‘rgatadi.