(untitled) (Ustozlar uchun, 2024)
“Al-Bidoya va-n-Nihoya” (Boshlanish va Oxir) muallifi Ismoil ibn Umar ad-Dimashqiy (Ibn Kasir) hijriy 768-yilda asarni yozib tugallagan. Bu yirik ensiklopedik asar islom dunyosi va umuman tarix ilmining muhim manbalaridan biridir. Asar koinotning yaratilishi, payg‘ambarlar va xalifalar hayoti, tarixiy voqealar, qiyomat va oxirat kabi mavzularni o‘z ichiga oladi. Muallif asarni Qur’on, sunnat va boshqa tarixiy manbalarga tayanib yozgan, bu esa uni nafaqat tarixiy, balki diniy va ilmiy ma’lumotlar bilan boyitgan.