ҲОЗИРГИ ҚОРАҚАЛПОҚ ЛИРИКАСИДА УСЛУБ МАҲОРАТИ (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Композицион усулларнинг кўп турлилиги бадиий асарнинг жанрий хъусусиятлари ҳамда муаллифнинг ижодий услуби билан боғлиқ. Чунки, бадиий адабиётнинг эпик, драматик ва лирик түрларининг жанрий хоссалари улардаги композицион усулларнинг ҳам қўлланилиш даражасини шакллантиради. Битта сўзни (ўй-фикр ёки сартни – Т.Г.) иккинчи сўз билан фақат маъноси жиҳатидан эмас, балки ифодаланиши жиҳатидан ҳам бириктириш ва боғлаш бадиий тасвирлаш усулларининг бажарадиган вазифаси ҳисобланади. Шоир шеърда ғояни етказиб бериш учун сўзларни ўз жойида ишлатиши, тгри ташкиллаштириши учун изланади. Поэтик фигураларнинг бу вазифаси шеър композициясининг ҳам хизматига киради. Чунки, битта бадиий усул ҳам катта франментни ёки матнни шакллантирганда у композициянинг усулига айланади.