O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARIDA SOMATIZMLARNING QIYOSIY TAHLILI: MADANIY VA LINGVISTIK FARQLARNI O‘RGANISH. (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘zbek va ingliz tillarida somatizmlarning (tanaga asoslangan metafora) qo‘llanilishidagi madaniyatlararo va lingvistik o‘zgarishlar ko‘rib chiqiladi. U madaniy qadriyatlar va grammatik tuzilmalar mavhum tushunchalarni jismoniy metafora orqali ifodalashni qanday shakllantirishini o'rganadi. Tahlil somatizmlarning qoʻllanilgan turlarida sezilarli farqlarni ochib beradi, xususan, oʻzbek tilidagi individualistik fikr va ifodaga nisbatan ijtimoiy uygʻunlik va ichki sifatlarga urgʻu berilganini taʼkidlaydi. Aniq misollar somatizmlarning madaniy ahamiyatini ko'rsatadi, ular chuqur madaniy me'yorlar va e'tiqodlarni qanday aks ettirishini ochib beradi. Ushbu ikki tilni taqqoslab, tadqiqot til, madaniyat va inson bilishi o'rtasidagi murakkab o'zaro bog'liqlikni yoritadi.