MEVA-SABZAVOTCHILIKDA INNOVATSIYALAR VA IQTISODIY SAMARA (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Anotatsiya: Meva-sabzavotchilik sohasidagi innovatsiyalar iqtisodiy rivojlanishga katta ta'sir ko'rsatadi. Innovatsiyalar yordamida yuqori sifatli mahsulotlar ishlab chiqarilishi, o'z vaqt va resurslardan tejash, tuproq va suv resurslarini samaraliroq foydalanish, yagona bir mahsulotdan ko'p foydalanish va mahsulotlarni xavfsiz saqlash va transport qilish imkoniyatlari oshiriladi. O'zbekiston meva-sabzavotchilik sohasidagi innovatsiyalarni rivojlantirishga katta e'tibor qaratadi. 2023 yilda meva-sabzavotchilik sohasidagi innovatsiyalar uchun xarajatlar 10 milliard so'mni tashkil etdi. Zamonaviy texnologiyalar foydalanish orqali, fermerlar o'simliklarni o'g'itish va suv bilan ta'minlashda samaraliroq bo'lib, daromadlarini 30% ga oshirdilar. Meva-sabzavotchilik sohasidagi innovatsion loyihalar bo'yicha 2023 yilda 100 dan ortiq patent olingan. Innovatsiyalar natijasida, mamlakat eksportda meva-sabzavotchilik mahsulotlarining hajmini 20% ga oshirdi