MEVA-SABZAVOTCHILIK KLASTERLARI VA ULARNING HUDUDIY IQTISODIYOTGA TA'SIRI (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Anotatsiya: Ushbu maqola O'zbekistondagi meva-sabzavotchilik klasterlari va ularning hududiy iqtisodiyotga ta'sirini tahlil qiladi. Meva-sabzavotchilik klasterlari ish o'rinlari yaratish, mahsulot hajmi va sifatini oshirish, eksport salohiyatini kuchaytirish kabi ko'plab afzalliklarga ega. Maqolada Toshkent, Samarqand, Farg'ona, Andijon va Namangan viloyatlaridagi klasterlarning statistik ma'lumotlari keltirilgan. Klasterlar nafaqat qishloq xo'jaligi sohasida, balki transport, saqlash, qayta ishlash va marketing sohalarida ham yangi ish joylari yaratadi. Mahsulotlar xalqaro bozorlarda yuqori talabga ega bo'lib, eksport hajmini oshiradi va milliy iqtisodiyotga qo'shimcha valyuta tushumlarini ta'minlaydi. Ushbu klasterlar mahalliy iqtisodiyotning barqaror rivojlanishiga, infratuzilmaning yaxshilanishiga va ilmiy-texnikaviy rivojlanishga katta hissa qo'shadi.