MATN ORQALI RASM YARATISH, SUN'IY INTELLEKTNING VIZUAL INNOVATSIYALARI (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Annotatsiya Matn asosida rasm generatsiya qilish texnologiyasi, sun'iy intellekt yordamida matn tavsiflarini vizual tasvirlarga aylantirish jarayonini o'z ichiga oladi. Bu jarayon asosan, chuqur o'rganish modeli yordamida amalga oshiriladi, bu model matn va tasvir o'rtasidagi murakkab bog'liqliklarni o'rganishga qodir. Ushbu texnologiya ko'pincha generativ raqobatbardosh tarmoqlar (GANs) va transformer kabi ilg'or arxitekturalardan foydalanadi. Rasm generatsiya qilish jarayoni matn kirishlarini qabul qilib, mos rasmlarni yaratish orqali amalga oshiriladi, bu esa modelning matn kontekstini qanchalik yaxshi tushunishiga bog'liq. Texnologiya nafaqat san'at va dizayn sohasida, balki o'yin ishlab chiqarish, ta'lim va ilmiy tadqiqotlar kabi turli sohalarda ham keng qo'llaniladi. OpenAI DALL-E, Google Imagen va Stable Diffusion kabi platformalar bu jarayonni amalga oshirishda yetakchi hisoblanadi. Ushbu texnologiyalar yordamida foydalanuvchilar o'z matnlarini aniq va chiroyli rasmlarga aylantirish imkoniyatiga ega bo'ladi.