Evolutsion hisoblash va uning turlari (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Tezisda "Evolutsion hisoblash va uning turlari" mavzusi yoritilgan bo‘lib, evolutsion hisoblashning asosiy tushunchalari, tamoyillari va turlari haqida batafsil ma’lumot berilgan. Evolutsion hisoblash – bu biologik evolutsiya prinsiplari va mexanizmlaridan ilhomlangan, murakkab muammolarni yechish uchun ishlatiladigan hisoblash yondashuvlarining to‘plamidir. Ushbu maqolada evolutsion algoritmlar, genetika algoritmlari, differentsial evolutsiya, evolutsion strategiyalar va ko‘p maqsadli optimizatsiya usullari tahlil qilingan. Evolutsion hisoblash texnikalari, ayniqsa, muhandislik, sun’iy intellekt, mashinaviy o‘rganish va boshqa ko‘plab sohalarda muhim ahamiyatga ega.