ИБН ЖАРИР ТАБАРИЙНИНГ “ЖОМЕЪУ-Л-БАЁН” АСАРИДАГИ ТАФАККУРГА ЧОРЛОВЧИ ОЯТЛАР: СЎЗЛАР, УСЛУБЛАР ВА УЛАРНИНГ ТУРЛАРИ (Ta'limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Аннотация. Мақолада Ибн Жарир Табарийнинг “Жомеъу-л-баён” асарида тафаккурга чорловчи оятларни ифода қилувчи сўзлар ва услублар таҳлил қилинади. Асарда фалсафий, мантиқий ва риторик элементлар билан бирга, оятларнинг тафаккурга чорловчи вазифаси тўғрисидаги тушунчаларнинг аҳамияти ва ўрни таъкидланади. Табарийнинг услуби ва сўзлар танлови, Қуръоннинг мазмунини кенгайтириш ва инсонларни фикр юритишга даъват қилишда муҳим роль ўйнайди. Ушбу мақола тафсир илмида оятларнинг лексик ва стилистик элементлари орқали инсонни тафаккурга чорловчи ўрнини яққол кўрсатади.