(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Yevropada XX asrning 5 - yillarida kelib birinchi to‘liq gidravlik ekskavator yaratildi. Uning og‘irligi 15 tonna va 3 ta gidrosilindr tashkil qilib ko‘tarib tushirish ishlarini tashkil etardi. 60-yilda esa gidravlik ekskavatorlardan foydalanish qiziqishi orta boshladi. Lekin o‘sha davrlarda gidravlik elementlari (gidrosilindr, nasoslar, zolotniklar, filtrlar, salniklar, yuqori bosimli shlanglarni ulanish qismlari va hokazo) takomillashtirish muomolari bo‘lgan.