(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Ushbu tezisda "NoSQL ma’lumotlar bazasi va uning asosiy prinsiplari" mavzusi yoritilgan bo'lib, unda NoSQL (Not Only SQL) ma'lumotlar bazalarining asosiy tushunchalari, turlari va ishlash prinsiplari haqida so'z yuritiladi. NoSQL ma'lumotlar bazalari, klassik SQL (relatsion) tizimlaridan farqli o'laroq, katta hajmdagi ma'lumotlarni tez va samarali saqlash va qayta ishlash imkonini beradi. Maqolada NoSQL tizimlarining afzalliklari va kamchiliklari, shuningdek, ularning tarixi, arxitekturasi, asosiy turlari (dokumantal, kalit-qiymat, graf va kolonka) hamda qo'llanilishi tahlil qilinadi. NoSQL tizimlari, ayniqsa, yirik ma'lumotlar (Big Data) va dinamik veb-ilovalar uchun muhim ahamiyatga ega.