(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Annotatsiy:Ushbu maqolada aniq integral tushunchalarini kiritamiz.Matem- -tikaning asosiy bo‘limlaridan biri bo‘lgan integral hisoblash fani zamonaviy texnologiyalar, fizika va iqtisodiyot sohalarida keng qo‘llaniladi. Aniq integralning tushunchasi matematik analizda katta ahamiyatga ega bo‘lib, uning nazariy va amaliy asoslarini chuqurroq o‘rganish foydalidir. Riman integrali barcha funksiyalar uchun mavjud bo‘lmaydi, ayniqsa, funksiya uzluksiz bo‘lmagan joylarda. Lebeg integrali ushbu cheklovni bartaraf etadi.Lebeg usuli grafigi ostidagi maydonni interval bo‘yicha emas, balki y koordinatalarini bo‘laklash orqali aniqlaydi. Lebeg integrali orqali qiyinroq funksiyalarni, masalan, uzlukli yoki o‘ta murakkab taqsimot funksiyalarini ham hisoblash mumkin. Ushbu maqolada aniq integral tushunchasi va uning qo‘llanilishi haqida qisqacha to‘xtalamiz.