(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Markaziy bankning pul-kredit siyosati doirasida ochiq bozor operatsiyalari va qayta moliyalash stavkalarining iqtisodiyotni boshqarishdagi roli tahlil qilingan. Ochiq bozor operatsiyalari orqali davlat obligatsiyalarini sotib olish yoki sotish orqali iqtisodiyotga pul kiritish yoki chiqarib olish imkoniyati yaratiladi. Bu jarayon banklarning qarz berish salohiyatiga ta’sir qilib, iqtisodiy faollikni rag‘batlantiradi yoki sekinlashtiradi. Qayta moliyalash stavkalari inflyatsiya, iste’mol va investitsiyalarni boshqarishda muhim vosita bo‘lib, uning pasayishi iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirsa, oshishi inflyatsiyani nazorat qilish orqali iqtisodiy faollikni cheklaydi.