(untitled) (Ta’limda raqamli texnologiyalarni tadbiq etishning zamonaviy tendensiyalari va rivojlanish omillari, 2024)
Annotatsiya: XX asrning 40-yillari o‘rtalaridan 90-yillarning boshlariga qadar O‘zbekiston hududlarida qadimgi davr shaharlariga oid arxeologik izlanishlar katta ahamiyat kasb etdi. Ushbu davrda olib borilgan tadqiqotlar natijasida, mamlakatning tarixiy va madaniy merosi haqida yangi ma'lumotlar ochib berildi. Antik davr shaharlarining joylashuvi, ularning ijtimoiy-iqtisodiy hayoti, savdo aloqalari va madaniyati haqida ko‘plab qiziqarli faktlar to‘plandi. Arxeologik qazishmalar davomida topilgan artefaktlar, me'moriy yodgorliklar va boshqa materiallar O‘zbekistonning qadimgi davrdagi roli va ahamiyatini yanada oshirdi. Ushbu izlanishlar nafaqat O‘zbekiston, balki butun Markaziy Osiyo tarixini o‘rganishda muhim manba bo‘lib xizmat qiladi. Shuningdek, tadqiqotlar natijalari kelajakdagi arxeologik ishlar uchun yangi istiqbollarni ochdi va zamonaviy ilmiy metodlarni qo‘llash orqali qadimgi davr shaharlarini o‘rganish jarayonini rivojlantirishga yordam berdi.